Utbytesstudier Utbytesstudier

Intervju med Signe Dahlin

Korea Advanced Institute of Technology


Var är du på utbyte och hur länge pågår utbytet?

Sydkorea, KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology). 2 terminer.

Vilken årskurs läser du?

4

Vilken typ av kurser läser du? Får du tillgodoräkna dessa i din examen? 

Jag läser de obligatoriska kurserna för årskurs 4 med inriktning tillämpad fysik och även koreanska. Nästa termin tänkte jag läsa resterande obligatoriska kurser från tillämpad fysik, samt några coola kurser som inte finns i Sverige. Jag hoppas få tillgodoräkna fysikkurserna i min examen.

Varför valde du att åka på utbyte?

För att det är en otrolig möjlighet att få flytta till en helt annan del av världen och uppleva helt nya saker, och ändå känna sig trygg, eftersom universitet fixar med mycket av det praktiska. Därför behöver man själv inte oroa sig eftersom allt är uppstyrt och man alltid kan få hjälp att lösa eventuella problem.

Vad upplever du är den största skillnad mot att plugga i Uppsala?

Livsstilen på campus. KAIST campus är jättestort och innehåller allt. Alla bor med en roomie i något av alla dorms på campus, så det är jättekul eftersom man alltid har någon kompis nära eller träffar på någon så fort man går utanför dörren. Vi har inga kök i dormsen så alla äter i någon av cafeteriorna eller någon av alla restauranger på campus, eller så går man ut och äter på någon mysig restaurang utanför campus (eller instant ramen såklart). Positiva skillnader eftersom man få mycket möjligheter att träffa mycket människor. En skillnad i själva pluggandet är hur sent de flesta pluggar här, biblioteket där många pluggar är öppet dygnet runt, och jag tvivlar inte på att det även används dygnet runt. Jag har som senast gått hem från biblioteket strax före tre på natten och då är det fortfarande fullt, folk har knappt börjat gå hem och jag möter även folk som anländer då. På biblioteket ser man även folk som sover, går i pyjamas och borstar tänderna. Om det är en positiv eller negativ skillnad får man avgöra själv.

Vilken typ av boende har du? Hur fungerar det?

Bor i delat dormroom med en svensk tjej från ett annat universitet. Det funkar jättebra, vi kommer bra överens och det är kul att alltid ha en kompis nära, kommer bli tomt att bo själv igen, nästan så man vill hyra ut halva korridorrummet när man kommer tillbaka till Uppsala haha. Vi har dock inget kök, så det är ibland lite synd att inte kunna laga mat, men då får man å andra sidan äta ute och få god mat utan ansträngning, så boendet tycker jag är bra.

Vad är det bästa med universitetet du är på?

Oj, svårt att säga! Kanske att det är ett universitet med sådan fantastisk kapacitet, med så otroligt många fruktansvärt smarta människor, där var och varannan föreläsare doktorerat på MIT, forskning och utveckling av enastående saker sker dagligen, jag fortsätter att ständigt fascineras här. Sen är det såklart livet på campus, att campus är som en liten stad med bara studenter, som ett Ångström där alla får bo och leva tillsammans.

Vad saknar du mest med Uppsala?

Svårt att säga, tänker inte på det så mycket, allt hemma känns så långt borta och som att det bara är pausat så jag saknar det inte så mycket faktiskt, även om jag såklart saknar vänner och familj. Saknar väl lite att få laga precis den mat jag är sugen på, och Ica Väst kanske haha.

Har du något supertips till mig som vill åka på utbyte?

Ja, man är ju lite av en självutnämnd expert. Nejdå är tyvärr inte personen med den bästa kollen, men mitt bästa tips är att våga åka, jag menar, hur fel kan det gå? Jag har aldrig hört någon som ångrat att de åkt på utbyte, så vad har DU att förlora?Utbytesstudier Utbytesstudier
FUTF:s cookies