Karriärsida Karriärsida

Här kan du hitta några enkla tips till hur du hittar t.ex. ett examensarbete, sommarjobb eller ingångslöner för ingenjörer.

Allmänna tips

Många jobb tillsätts via redan kända kontakter. Därför är det bra att ha ett stort kontaktnätverk när man söker jobb. Linkedin en bra sida för just detta och det är värt att skaffa redan som student då det är nu som man bygger upp sitt nätverk. Har du tur så söker arbetsgivaren upp dig!

Ta chansen att testa på många olika saker redan som student. Till exempel FUTF och UTN erbjuder olika sätt att engagera sig där man automatisk får intervjuträning, träna på att ta ansvar och leda ett projekt eller en organisation. Som engagerad i arbetsmarknadsutskottet får du dessutom en bra överblick över arbetsmarknaden och direktkontakt med företag.

Ett enkelt sätt att få bättre koll på arbetsmarknaden är att ta chansen att prata med arbetsgivare på Utnarm och andra arbetsmarknadsrelaterade event. Även om du kanske inte är jätteintresserad av eventet kommer det att underlätta ditt framtida karriärval då du har bättre koll på vad som erbjuds.

Det finns flera sidor som erbjuder hjälp och information om jobbsökande och arbetslivet. Fackföreningar som t.ex. Sveriges Ingenjörer erbjuder bland annat cv-granskning, intervjuträning och lönestatistik. UU Careergate är en karriärportal som listar jobb och examensarbeten. De arrangerar även seminarier och events för att hjälpa studenter att förbereda sig inför arbetslivet. Dessutom har även SLU en bra karriärsida med mycket information och listar flera hemsidor som erbjuder arbeten. SLU har också en bra sida om hur du skriver cv och personligt brev om du klickar här. Dock kan du inte använda dig av deras CV-granskning om du inte är student vid SLU.

Kandidat/Examensarbete

I Diva kan man kolla på tidigare uppsatser för att få inspiration. Det går även att se vilken handledare som projektet hade och på vilket företag eller institution det gjordes.

UU Careergate listar många förslag på projekt och även jobb. Där kan man även hitta projekt i andra delar av Sverige eller Världen.

Kolla på företagens och institutionernas hemsidor. Särskilt institutionerna brukar ha en del förslag på projekt upplagda. Många projekt kan även gå att anpassa efter nivå och storlek så ge inte upp bara för att det inte matchar precis dina önskemål. Om du klickar här kan du se ett utdrag på arbetsplatser för ett antal F-alumner.

Hör av dig till företag och institutioner/föreläsare även om de inte annonserar projekt. I många fall går det att diskutera sig fram till en projektidé, särskilt om man har egna intressen och förslag.

Var ute i god tid, gärna månader innan projektet startar, så har du bättre chans att hitta ett bra projekt.

Extrajobb

Det finns flera sidor som annonserar extrajobb vid sidan av studierna till studenter. Till exempel finns Uppstuk, Academic Work och Student Consulting som alla innehåller extrajobb för ingenjörer.

I övrigt finns flera företag som erbjuder läxhjälp där man får hjälpa t.ex. gymnasieelever med matte eller fysik mot betalning. Vikarielärare i kommunen och propplärare på mottagningen är också två enkla sätt att tjäna en extra slant.

Det går också att bli lektionsledare eller labbassistent för vissa kurser på universitetet. Institutionen som är ansvarig för kursen brukar annonsera ut tjänsterna, särskilt matematiska institutionen brukar behöva många lektionsledare.

Jobb

Ett enkelt sätt för att få en snabb överblick över möjliga karriärsval är att kolla vilka företag på UTNARM som söker tekniska fysiker. Ett annat är att kolla vad tidigare studenter på teknisk fysik jobbar med. Om du klickar här kan du se ett utdrag på arbetsplatser för ett antal F-alumner. Du kan även själv höra av dig till tidigare studenter eller kolla in FUTF:s Linkedingrupp. Ju fler du pratar med desto bättre koll kommer du ha på vad du själv vill göra. Dessutom ökar ditt kontaktnätverk.

Precis som när det gäller examensarbeten kan det vara värt att skicka ut spontanansökningar till arbetsplatser du är intresserad av även om de inte har ett utannonserat jobb. Det visar även att du är extra intresserad av just dem.

Kontakter är allt när det gäller att söka jobb så försök få kontakt med folk på de arbetsplatser du är intresserad redan innan du faktiskt söker jobbet så har du redan en fot inne.

Var noga med att ta reda på vilken typ av arbetsprofil arbetsplatsen söker så att du vet vad du kan bidra med. Bli inte besviken om du inte får de första jobben du söker. Se det som träning inför nästa jobbansökan.

Karriärsida Karriärsida
FUTF:s cookies